Máte príliš často chuť na sladké? Ak si chcete dopriať maškrtu bez výčitiek, máme pre vás skvelý tip na chutnú a zdravú maškrtu.
Viac receptov nájdete u našej Barborky na jej Facebook fanpage
Tento koláčik môžeme pokojne označiť za zdravý najmä kvôli surovinám, z ktorých ho pripravíme.
Špaldová múka obsahuje dostatok vlákniny na strávenie, vitamín B, či komplexné sacharidy. Slivky zase dodávajú nášmu telu množstvo minerálov, vitamínov a pri získaní vyvarenej energie majú prospešný vplyv na metabolizmus, funkcie pečene a obličiek.
Ingrediencie:
Chrumkavý špaldový základ:
– 300 g špaldová múka
– 200 g rastlinné maslo alsan
– 100 g kokosový cukor
Slivková výplň:
–250 g sušených sliviek
– 100 g mletý mak (najlepšie čerstvo namlieť pred pečením)
– voda (cca 400ml)
Postup je veľmi jednoduchý. V prvom rade odporúčam nechať maslo odležať pri izbovej teplote (v žiadnom prípade ho nerozpúšťajte na tekutinu), nech je mäkké pred použitím.
Rúru si predhrejeme na 185 °C.
V miske si múku, cukor a maslo rukami zmiešame na formovateľné cesto. Do vymastenej a múkou posypanej formy (26 cm) utlačím cesto aj po bokoch a dáme zapiecť na 15 minút.
Zatiaľ si šupneme slivky do hrnca s vodou, tak, aby boli pekne ponorené. Varíme ich 10 minút s tým, že slivky sa pekne rozvaria vo vode na krémovú lekvárovú konzistenciu. Do nej pridáme pomletý mak a premiešame.
Vytiahneme formu z rúry, vyplníme ju vyvarenými slivkami a vložíme naspäť piecť na 10-15 minút.
Ta-dá! Koláčik je na svete. Pre sladšiu chuť si ho môžete poliať javorákom, no kombinacia sliviek a maku je plne dostačujúca.
Zdravú dobrú chuť!
Zdroj: Prefer.sk/Barboraw
Nechaj odkaz