Pokiaľ preferujete zdravé sladkosti, ktoré okrem uspokojenia chutí dodávajú telu vyvážené nutričné hodnoty, máme pre vás skvelý tip.
Viac receptov nájdete u našej Barborky na jej Facebook fanpage
Dezert je svojim zložením vhodný aj ako náhrada jedla, keďže je plný kvalitných tukov.
Ide o druh tuku, ktorý telo vie spracovať, čerpá z neho energiu, neukladá sa ako prebytočný a zároveň zlepšuje trávenie a upravuje hladinu cholesterolu. Konkrétne hovoríme o kešu orechoch.
Tentokrát vyskúšame dezert v raw (surovej) forme, čiže sa nebude nič piecť ani tepelne upravovať nad 42 °C. Je to preto, aby sme zachovali čo najviac živín a minerálov.
Pre ich lepšiu vstrebateľnosť odporúčam oriešky namáčať minimálne na niekoľko hodín do vody a potom dať znova vysušiť.
Ingediencie:
Jahodový krém
100g kešu orechov (namočených 2hodiny vo vode)
20g kakaového masla
20g kokosového oleja
50ml datľového sirupu (alebo ryžový, agáve,..)
200g jahôd
šťava z ½ citrónu
voda (cca 250ml)
Chrumkavá časť
100g mandle
50g moruša sušená
pár ks jahôd
Postup:
Takmer všetku prácu za nás spraví mixér. Našou úlohou je hlavne nechať zmäknúť kešu orechy – to znamená namočiť ich do vody na 2 hodiny, následne vodu vyliať a prepláchnuť ich znova čistou vodou.
Nachystáme si vodný kúpeľ pre kakaové maslo a kokosový olej, ktoré môžeme rozpustiť v jednej miske. Dávame pozor, aby teplota pri topení nepresiahla 42 °C.
Kešu šupneme do mixéra a pridávame kakaové maslo a kokosový olej (už rozpustené), datľový sirup, šťavu z citróna, vodu a rozmixujeme.
Poháriky vypĺňame chrumkavou časťou striedavo s krémom.
Naspodok dáme mandle, morušu zalejeme krémom, ponoríme jahôdky a aj navrch posypeme oriešky a dotvoríme už podľa vlastnej kreativity. Nech vám chutí!
Zdroj: Prefer.sk/Barboraw
Nechaj odkaz