Pokiaľ preferujete zdravé sladkosti, ktoré okrem uspokojenia chutí dodávajú telu vyvážené nutričné hodnoty, máme pre vás skvelý tip.


Viac receptov nájdete u našej Barborky na jej Facebook fanpage


Dezert je svojim zložením vhodný aj ako náhrada jedla, keďže je plný kvalitných tukov.

Ide o druh tuku, ktorý telo vie spracovať, čerpá z neho energiu, neukladá sa ako prebytočný a zároveň zlepšuje trávenie a upravuje hladinu cholesterolu. Konkrétne hovoríme o kešu orechoch.

Tentokrát vyskúšame dezert v raw (surovej) forme, čiže sa nebude nič piecť ani tepelne upravovať nad 42 °C. Je to preto, aby sme zachovali čo najviac živín a minerálov.

Pre ich lepšiu vstrebateľnosť odporúčam oriešky namáčať minimálne na niekoľko hodín do vody a potom dať znova vysušiť.

Ingediencie:

Jahodový krém

100g kešu orechov (namočených 2hodiny vo vode)

20g kakaového masla

20g kokosového oleja

50ml datľového sirupu (alebo ryžový, agáve,..)

200g jahôd

šťava z ½ citrónu

voda (cca 250ml)

Chrumkavá časť

100g mandle

50g moruša sušená

pár ks jahôd

Postup:

Takmer všetku prácu za nás spraví mixér. Našou úlohou je hlavne nechať zmäknúť kešu orechy – to znamená namočiť ich do vody na 2 hodiny, následne vodu vyliať a prepláchnuť ich znova čistou vodou.

Nachystáme si vodný kúpeľ pre kakaové maslo a kokosový olej, ktoré môžeme rozpustiť v jednej miske. Dávame pozor, aby teplota pri topení nepresiahla 42 °C.

Kešu šupneme do mixéra a pridávame kakaové maslo a kokosový olej (už rozpustené), datľový sirup, šťavu z citróna, vodu a rozmixujeme.
Poháriky vypĺňame chrumkavou časťou striedavo s krémom.

Naspodok dáme mandle, morušu zalejeme krémom, ponoríme jahôdky a aj navrch posypeme oriešky a dotvoríme už podľa vlastnej kreativity. Nech vám chutí!


Zdroj: Prefer.sk/Barboraw

O autorovi

Nechaj odkaz

Vaš email nebude verejný